Integrowana produkcja roślin to termin, który od pewnego czasu cieszy się naprawdę sporą popularnością. Jest to nic innego jak innowacyjny sposób zarządzania gospodarstwem, który łączy tradycyjne metody z nowoczesnymi technologiami w celu redukowania negatywnego wpływu na naszą planetę. Jest to podejście ukierunkowane na zrównoważony rozwój, które ma na celu nie tylko uzyskanie lepszej jakości plonów, ale również skuteczną ochronę środowiska naturalnego oraz zdrowie konsumentów.
Najważniejsze założenia integrowanej produkcji roślin
Podstawowe założenia integrowanej produkcji roślin opierają się na racjonalnym stosowaniu środków ochrony roślin i nawozów, aby zapewnić naszej planecie jak największe bezpieczeństwo. W pierwszej kolejności dąży się do stosowania szeroko pojętych metod agrotechnicznych oraz biologicznych. Polecany jest nie tylko płodozmian, ale też uprawa roślin odpornych na choroby czy mechaniczne zwalczanie chwastów. Dzięki wdrożeniu takich rozwiązań uprawa roślin powinna stać się o wiele bezpieczniejsza dla środowiska, a także atrakcyjniejsza dla świadomych konsumentów, szukających jakościowych rozwiązań. W przypadku integrowanej produkcji roślin chemiczne środki ochrony roślin są stosowane wyłącznie wtedy, gdy inne metody nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Chemia w przypadku takich gospodarstw jest więc ograniczona do absolutnego minimum. Ważnym aspektem jest również stałe monitorowanie zagrożeń. Pozwala to na bardzo szybkie reagowanie na pojawiające się problemy. W ten sposób zmniejszamy ryzyko wystąpienia szkód dla upraw i tym samym mocno ograniczamy ilość stosowanych środków chemicznych.
Uprawa w zakresie integrowanej produkcji roślin – czego nie można robić?
Integrowana produkcja roślin jest relatywnie restrykcyjna i narzuca pewne ograniczenia dotyczące uprawy. Przede wszystkim pod żadnym pozorem nie można bezmyślnie stosować chemicznych środków ochrony roślin, które szkodzą środowisku. Obligatoryjne jest ich wcześniejsze uzasadnienie oraz stosowanie tylko tych, które są dopuszczone w ramach IPR. Zabronione jest też nadużywanie nawozów, które mogą powodować niepożądane skażenie gleby i wód gruntowych, a w efekcie – zagrożenia dla naszej planety. Gospodarstwo musi dążyć do zredukowania stosowania nawozów mineralnych na rzecz bardziej ekologicznych rozwiązań, do których zaliczamy choćby nawozy organiczne. Należy też unikać monokultury, a więc wieloletniej uprawy tego samego gatunku roślin na jednym polu. Wynika to z faktu, że takie postępowanie prowadzi do wyczerpania składników odżywczych w glebie oraz sprzyja rozwojowi chorób.
Co daje certyfikat integrowanej produkcji roślin?
Certyfikat integrowanej produkcji roślin to prawdziwa gwarancja, że dane gospodarstwo spełnia wszelkie wymogi określone w standardach IPR. Uzyskanie certyfikatu pozwala rolnikom wyróżnić swoje produkty na tle konkurencji, albowiem w obecnych czasach coraz więcej konsumentów poszukuje żywności wytwarzanej w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Certyfikat jest oficjalnym potwierdzeniem tego, że plony pochodzą z upraw, które bardzo mocno zmniejszają negatywny wpływ na środowisko, a jednocześnie zapewniają wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Wyrobienie tego certyfikatu to również liczne korzyści ekonomiczne dla rolników. Produkty z certyfikatem mogą bowiem osiągać znacznie wyższe ceny, przekładając się na większe zarobki rolników.